သ တိ ျပဳ ရန္ ခံ တြင္း ကင္ ဆာ

12:15 PM Posted In Edit This 1 Comment »
ျမန္မာ ႏိုင္ငံမွာ လူေနမႈပံုစံေတြ
ေျပာင္းလဲေနတာနဲ႕အမွ် ခံတြင္းကင္ဆာဆိုတဲ့ ကင္ဆာေရာဂါတစ္မ်ိဳးဟာလည္း
လူငယ္ထုအတြင္းမွာ ပ်ံ႕ႏွံ႕ထိုးေဖာက္ ေနရာယူေနတာကို ေတြ႕ရိွလာၾကရပါတယ္။
အခုႏွစ္ပိုင္းမွာ ခံတြင္းကင္ဆာ ျဖစ္တဲ့သူေတြက အသက္ ၂၄၊ ၂၅ ႏွစ္အရြယ္ေတြ
ျဖစ္ေနၾကတာကို ေတြ႕ရိွလာရတယ္လို႕ ေမးရိုးႏွင့္ ခံတြင္းခြဲစိတ္ကု ပညာဌာနက
ပါေမာကၡ၊ ဌာနမႈး ဆရာႀကီး ေဒါက္တာ ဦးကိုကိုေမာင္က ေျပာၾကားထားတာကို
ဖတ္ရႈလိုက္ရပါတယ္။
ခံတြင္းကင္ဆာဆိုတာ ခံတြင္းထဲမွာ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ ဆဲလ္ေတြ
ႀကီးထြားရွင္သန္ေနတာကေန စပါတယ္။
အဲဒီကေန တံေတြးဂလင္းေတြ၊ တျခား ခံတြင္းထဲ လွ်ာေတြ အာေခါင္ေတြစတဲ့
အဂၤါေတြကို ပ်႕ံႏွံ႕ေရာက္ရိွေစကုန္ပါတယ္။ ခံတြင္း ကင္ဆာျဖစ္ရင္
နာက်င္ကိုက္ခဲမႈ မရိွတာေၾကာင့္ ေပါ့ေပါ့ဆဆ ေနျဖစ္ၾကပါတယ္။ ကင္ဆာရဲ႕
အႀကိဳလကၡဏာျဖစ္တဲ့ အျဖဴကြက္၊ အနီကြက္ေတြ ျဖစ္လာရင္လည္း သတိမထားမိၾကပါဘူး။
ခံတြင္းမွာ အနီကြက္ေတြ ျဖစ္လာရင္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ဖို႕ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္း
ရိွပါတယ္။ အျဖဴကြက္ ျဖစ္လာရင္ေတာ့ ကင္ဆာျဖစ္ဖို႕ ၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ရိွပါတယ္။
ေရာဂါအႀကိဳ လကၡဏာေတြက လွ်ာမွာျဖစ္တဲ့အနာေတြ၊ လည္ေခ်ာင္းမွာ
ျဖစ္တဲ့အနာေတြနဲ႕လည္း ဆက္စပ္မႈ ရိွေနပါတယ္။

ကြၽန္ေတာ္တို႕ ငယ္ငယ္တုန္းကေတာ့ ကြမ္းစား ေဆးေသာက္တာက လူနည္းစုပါ။
ေနာက္ပိုင္းမွာေတာ့
ကြမ္းစားတဲ့လူေတြ အရမ္းကို ေတြ႕ရလာပါတယ္။ အထက္တန္း ေက်ာင္းသားေတြ၊
ပညာတတ္ေတြပါ ကြမ္းစားလာၾကတယ္။ လူငယ္ေတြလည္း အေတာ္ေလး ကြမ္းစားလာၾကပါတယ္။
အထက္တန္းေက်ာင္းသား တစ္ေယာက္ အသက္ ၁၄ ႏွစ္ ၁၅ ႏွစ္မွာ စၿပီး ကြမ္းစားရင္
အသက္ ၂၅ မွာ သူ႕ရဲ႕ ကြမ္းစားသက္က ၁၀ ႏွစ္ထဲ ေရာက္ေနပါၿပီ။ ေနာက္ အရြယ္က
ဖြံ႕ၿဖိဳးေနတဲ့ အရြယ္ဆိုေတာ့ ဆဲလ္ေတြရဲ႕ ႀကီးထြားႏႈန္းကလည္း
အရမ္းျမန္ပါတယ္။ အဲဒီလိုမ်ိဳး ကြမ္းစားႏွစ္ရွည္ျဖစ္တာရယ္ အသက္အရြယ္
ငယ္တာေတြရယ္ေၾကာင့္ ခံတြင္းကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေခ် ပိုမ်ားလာတဲ့ သေဘာမွာ
ရိွလာပါတယ္။ အသက္ႀကီးပိုင္း အသက္ ၄၀ ႏွစ္ ပိုင္းေတြက်ေတာ့ ဆဲလ္ေတြ
ႀကီးထြားႏႈန္း ေႏွးသြားတဲ့အတြက္ လူငယ္ေတြေလာက္ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ပြါးမ်ားမႈ
မမ်ားပါဘူး။ အဲဒါေၾကာင့္ လူငယ္ေတြမွာ ခံတြင္းကင္ဆာ ျဖစ္တာ ပိုမ်ားလာတာပါ။

ကြမ္းထဲမွာပါတဲ့ ကြမ္းသီး၊
ထံုး၊ ရွားေစး၊ ေဆးရြက္ႀကီးေတြေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
ကြမ္းစားရင္ အၾကာႀကီး ငံုထားတတ္တဲ့ အေလ့အက်င့္ေၾကာင့္ ပါးေစာင္၊ လွ်ာရင္း
ေအာက္ပိုင္းနဲ႕ သြားဖံုး စတဲ့ေနရာေတြမွာ ကင္ဆာ အျဖစ္မ်ားပါတယ္။ အရက္၊
ေဆးလိပ္ ေသာက္ၿပီး ကြမ္းစားသူေတြမွာ ခံတြင္းကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေခ်
ပိုမ်ားပါတယ္။ ကားေမာင္းတဲ့အခါ အိပ္မငိုက္ေအာင္ ကြမ္းတစ္ယာၿပီးတစ္ယာ
ဆက္တိုက္ စားတတ္တဲ့ ကားသမားေတြနဲ႕ အလုပ္ၾကမ္းသမားေတြမွာ ခံတြင္းကင္ဆာ
ျဖစ္ႏိုင္ေခ် မ်ားတာကို ေတြ႕ရိွရပါတယ္။

ကြမ္းၾကေတာ့ ေဆးလိပ္တို႕ အရက္တို႕နဲ႕ ပံုစံမတူသလုိ သေဘာထားက်ပါတယ္။
လူႀကီးမိဘေရွ႕မွာ စားလည္း အဂါရ၀တရား မျဖစ္ဘူးလို႕ ျမင္ၾကပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး
ကြမ္းဆိုတာကလည္း ေနရာတိုင္းမွာ အလြယ္တကူ ၀ယ္လုိ႕ရေနပါတယ္။ ဘတ္စ္ကား
မွတ္တိုင္ေတြ၊ မီးပြိဳင့္ေတြမွာ ကားခဏေလး ရပ္တာနဲ႕တင္ အလြယ္တကူ
၀ယ္လို႕ရတဲ့ အေနအထားေတြေၾကာင့္ လူငယ္ေတြ ကြမ္းပိုစားျဖစ္ၾကပါတယ္။

ခံတြင္းကင္ဆာဟာ ကမၻာမွာ
အျဖစ္မ်ားဆံုး ကင္ဆာ ၁၀ မ်ိဳးထဲမွာ နံပါတ္ ၆ အဆင့္မွာ ရိွပါတယ္။
ျမန္မာႏိုင္ငံမွာေတာ့ လြန္ခဲ့တဲ့ အႏွစ္ ၂၀ ေလာက္မွ နံပါတ္ ၅ အဆင့္ေနရာမွာ
ရိွၿပီး သည္ေနာက္ပိုင္းမွာ ပိုၿပီး အျဖစ္မ်ားလာတဲ့အတြက္ အဆင့္ ၄ ကို
ေရာက္လာတယ္လို႕ သိရပါတယ္။

ခံတြင္းကင္ဆာ ျဖစ္ၿပီဆိုရင္ ေရာဂါအဆင့္ ၁ နဲ႕ ၂ ေလာက္မွာ သိရင္ ခြဲစိတ္ၿပီး
ဓါတ္ေရာင္ျခည္ ကုထံုးနဲ႕ ကုရင္
ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အမ်ားစုက လူငယ္ပိုင္းေတြ ျဖစ္ေနေတာ့
ရုပ္ပ်က္ဆင္းပ်က္ ျဖစ္မွာစုိးၿပီး မခဲြစိတ္ခ်င္ၾကဘူး။ ေဆးၿမီးတိုေတြနဲ႕
ကုတာေၾကာင့္ အေျခအေန ပိုဆိုးသြားၾကတာ မ်ားပါတယ္။

ေရာဂါျဖစ္သူအမ်ားစုက မခံမရပ္ႏိုင္
ျဖစ္လာေတာ့မွပဲ ေဆးရံုေဆးခန္းကို လာေရာက္ျပသၾကပါတယ္။
အဲဒီအခ်ိန္မွာ ေရာဂါအဆင့္ ၃၊ ၄ ေလာက္ ေရာက္ေနၾကေတာ့ ဓါတ္ကင္ေပမယ့္လည္း
မေပ်ာက္ၾကေတာ့ပါဘူး။ ေရာဂါလကၡဏာက မနာက်င္ေတာ့ ျဖစ္တာ မၾကာေသးဘူးလို႕ပဲ
ထင္ၾကေလ့ ရိွပါတယ္။ ေနာက္ ဓါတ္ကင္တာကိုလည္း ေရာဂါ မေပ်ာက္ဘူးလို႕ အမ်ားစုက
ထင္ၾကေသးပါတယ္။ အမွန္ေတာ့ ေရာဂါလြန္ေနမွန္း မသိၾကဘူး ျဖစ္ေနၾကတာပါ။

ခံတြင္းကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္ဖို႕
ကြမ္းစားတဲ့သူ အမ်ားစုဟာ ကိုယ့္ရဲ႕ခံတြင္းကို ပိုၿပီး
ဂရုစိုက္သင့္ပါတယ္။ ခံတြင္းထဲမွာ အစူးအရွ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ သြားခြၽန္ေတြ
ရိွေနမယ္ဆိုရင္ သြားဆရာ၀န္နဲ႕ ျပသသင့္ပါတယ္။ သာမန္လူတစ္ေယာက္ ဆိုရင္ေတာ့
ဆရာ၀န္နဲ႕ ေျခာက္လတစ္ႀကိမ္ ကိုယ့္ရဲ႕ခံတြင္း က်န္းမာေရးကို မွန္မွန္
စစ္ေဆးသင့္ပါတယ္။ အရက္ေဆးလိပ္နဲ႕ ကြမ္းစားတာေတြကို ေရွာင္ႏိုင္ရင္ေတာ့
ပိုေကာင္းပါတယ္ခင္ဗ်ာ။ ျမန္မာလူငယ္ထုအတြင္းမွာ ခံတြင္းကင္ဆာ ေရာဂါအေၾကာင္း
သိရိွနားလည္ၿပီး ႀကိဳတင္ကာကြယ္ႏိုင္ၾကပါေစလို႕ ဆုမြန္ေခြၽလိုက္ပါတယ္။

1 comments:

Unknown said...

မြန်မာ နိုင်ငံမှာ လူနေမှုပုံစံတွေ
ပြောင်းလဲနေတာနဲ့အမျှ ခံတွင်းကင်ဆာဆိုတဲ့ ကင်ဆာရောဂါတစ်မျိုးဟာလည်း
လူငယ်ထုအတွင်းမှာ ပျံ့နှံ့ထိုးဖောက် နေရာယူနေတာကို တွေ့ရှိလာကြရပါတယ်။
အခုနှစ်ပိုင်းမှာ ခံတွင်းကင်ဆာ ဖြစ်တဲ့သူတွေက အသက် ၂၄၊ ၂၅ နှစ်အရွယ်တွေ
ဖြစ်နေကြတာကို တွေ့ရှိလာရတယ်လို့ မေးရိုးနှင့် ခံတွင်းခွဲစိတ်ကု ပညာဌာနက
ပါမောက္ခ၊ ဌာနမှုး ဆရာကြီး ဒေါက်တာ ဦးကိုကိုမောင်က ပြောကြားထားတာကို
ဖတ်ရှုလိုက်ရပါတယ်။
ခံတွင်းကင်ဆာဆိုတာ ခံတွင်းထဲမှာ ကင်ဆာဖြစ်စေတဲ့ ဆဲလ်တွေ
ကြီးထွားရှင်သန်နေတာကနေ စပါတယ်။
အဲဒီကေန တံတွေးဂလင်းတွေ၊ တ္ခား ခံတွင်းထဲ လျှာတွေ အာခေါင်တွေစတဲ့
အင်္ဂါတွေကို ပျ့ံနှံ့ရောက်ရှိစေကုန်ပါတယ်။ ခံတွင်း ကင်ဆာဖြစ်ရင်
နာကျင်ကိုက်ခဲမှု မရှိတာကြောင့် ပေါ့ပေါ့ဆဆ နေဖြစ်ကြပါတယ်။ ကင်ဆာရဲ့
အကြိုလက္ခဏာဖြစ်တဲ့ အဖြူကွက်၊ အနီကွက်တွေ ဖြစ်လာရင်လည်း သတိမထားမိကြပါဘူး။
ခံတွင်းမှာ အနီကွက်တွေ ဖြစ်လာရင် ကင်ဆာရောဂါ ဖြစ်ဖို့ ၂၀ ရာခိုင်နှုန်း
ရှိပါတယ်။ အဖြူကွက် ဖြစ်လာရင်တော့ ကင်ဆာဖြစ်ဖို့ ၅ ရာခိုင်နှုန်း ရှိပါတယ်။
ရောဂါအကြို လက္ခဏာတွေက လျှာမှာဖြစ်တဲ့အနာတွေ၊ လည်ချောင်းမှာ
ဖြစ်တဲ့အနာတွေနဲ့လည်း ဆက်စပ်မှု ရှိနေပါတယ်။

ကျွန်တော်တို့ ငယ်ငယ်တုန်းကတော့ ကွမ်းစား ဆေးသောက်တာက လူနည်းစုပါ။
နောက်ပိုင်းမှာတော့
ကွမ်းစားတဲ့လူတွေ အရမ်းကို တွေ့ရလာပါတယ်။ အထက်တန်း ကျောင်းသားတွေ၊
ပညာတတ်တွေပါ ကွမ်းစားလာကြတယ်။ လူငယ်တွေလည်း အတော်လေး ကွမ်းစားလာကြပါတယ်။
အထက်တန်းကျောင်းသား တစ်ယောက် အသက် ၁၄ နှစ် ၁၅ နှစ်မှာ စပြီး ကွမ်းစားရင်
အသက် ၂၅ မြာ သူ့ရဲ့ ကွမ်းစားသက်က ၁၀ နှစ်ထဲ ရောက်နေပါပြီ။ နောက် အရွယ်က
ဖွံ့ဖြိုးနေတဲ့ အရွယ်ဆိုတော့ ဆဲလ်တွေရဲ့ ကြီးထွားနှုန်းကလည်း
အရမ်းမြန်ပါတယ်။ အဲဒီလိုမျိုး ကွမ်းစားနှစ်ရှည်ဖြစ်တာရယ် အသက်အရွယ်
ငယ်တာတွေရယ်ကြောင့် ခံတွင်းကင်ဆာ ဖြစ်နိုင်ချေ ပိုမ်ားလာတဲ့ သေဘာမွာ
ရှိလာပါတယ်။ အသက်ကြီးပိုင်း အသက် ၄၀ နှစ် ပိုင်းတွေကျတော့ ဆဲလ်တွေ
ကြီးထွားနှုန်း နှေးသွားတဲ့အတွက် လူငယ်တွေလောက် ကင်ဆာဆဲလ်တွေ ပွါးများမှု
မမ်ားပါဘူး။ အဲဒါကြောင့် လူငယ်တွေမှာ ခံတွင်းကင်ဆာ ဖြစ်တာ ပိုမ်ားလာတာပါ။

ကွမ်းထဲမှာပါတဲ့ ကွမ်းသီး၊
ထုံး၊ ရှားစေး၊ ဆေးရွက်ကြီးတွေကြောင့် ကင်ဆာဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။
ကွမ်းစားရင် အကြာကြီး ငုံထားတတ်တဲ့ အလေ့အကျင့်ကြောင့် ပါးစောင်၊ လျှာရင်း
အောက်ပိုင်းနဲ့ သြားဖုံး စတဲ့နေရာတွေမှာ ကင်ဆာ အဖြစ်များပါတယ်။ အရက်၊
ဆေးလိပ် သောက်ပြီး ကွမ်းစားသူတွေမှာ ခံတွင်းကင်ဆာ ဖြစ်နိုင်ချေ
ပိုများပါတယ်။ ကားမောင်းတဲ့အခါ အိပ်မငိုက်အောင် ကွမ်းတစ်ယာပြီးတစ်ယာ
ဆက်တိုက် စားတတ်တဲ့ ကားသမားတွေနဲ့ အလုပ်ကြမ်းသမားတွေမှာ ခံတွင်းကင်ဆာ
ဖြစ်နိုင်ချေ မ်ားတာကို တွေ့ရှိရပါတယ်။

ကွမ်းကြတော့ ဆေးလိပ်တို့ အရက်တို့နဲ့ ပုံစံမတူသလို သဘောထားကျပါတယ်။
လူကြီးမိဘရှေ့မှာ စားလည်း အဂါရ၀တရား မဖြစ်ဘူးလို့ မြင်ကြပါတယ်။ နောက်ပြီး
ကွမ်းဆိုတာကလည်း နေရာတိုင်းမှာ အလြယ္တကူ ၀ယလြို့ရနပေါတယြ။ ဘတ်စ်ကား
မှတ်တိုင်တွေ၊ မီးပွိုင့်တွေမှာ ကားခေဏလး ရပ်တာနဲ့တင် အလြယ္တကူ
၀ယလြို့ရတဲ့ အနေအထားတွေကြောင့် လူငယ်တွေ ကွမ်းပိုစားဖြစ်ကြပါတယ်။

ခံတွင်းကင်ဆာဟာ ကမ်ဘာမွာ
အျဖစ္မ်ားဆုံး ကင်ဆာ ၁၀ မျိုးထဲမှာ နံပါတ် ၆ အဆင့်မှာ ရှိပါတယ်။
မြန်မာနိုင်ငံမှာတော့ လွန်ခဲ့တဲ့ အနှစ် ၂၀ လောက်မှ နံပါတ် ၅ အဆင့်နေရာမှာ
ရှိပြီး သည်နောက်ပိုင်းမှာ ပိုပြီး အဖြစ်များလာတဲ့အတွက် အဆင့် ၄ ကို
ရောက်လာတယ်လို့ သိရပါတယ်။

ခံတွင်းကင်ဆာ ဖြစ်ပြီဆိုရင် ရောဂါအဆင့် ၁ နဲ့ ၂ လောက်မှာ သိရင် ခွဲစိတ်ပြီး
ဓါတ်ရောင်ခြည် ကုထုံးနဲ့ ကုရင်
ပျောက်ကင်းနိုင်ပါတယ်။ ဒါပေမယ့် အမ်ားစုက လူငယ်ပိုင်းတွေ ဖြစ်နေတော့
ရုပ်ပျက်ဆင်းပျက် ဖြစ်မှာစိုးပြီး မခွဲစိတ်ချင်ကြဘူး။ ဆေးမြီးတိုတွေနဲ့
ကုတာကြောင့် အခြေအနေ ပိုဆိုးသွားကြတာ များပါတယ်။

ရောဂါဖြစ်သူအများစုက မခံမရပ်နိုင်
ဖြစ်လာတော့မှပဲ ဆေးရုံဆေးခန်းကို လာရောက်ပြသကြပါတယ်။
အဲဒီအချိန်မှာ ရောဂါအဆင့် ၃၊ ၄ လောက် ရောက်နေကြတော့ ဓါတ်ကင်ပေမယ့်လည်း
မပျောက်ကြတော့ပါဘူး။ ရောဂါလက္ခဏာက မနာကျင်တော့ ဖြစ်တာ မကြာသေးဘူးလို့ပဲ
ထင်ကြလေ့ ရှိပါတယ်။ နောက် ဓါတ်ကင်တာကိုလည်း ရောဂါ မပျောက်ဘူးလို့ အမ်ားစုက
ထင်ကြသေးပါတယ်။ အမှန်တော့ ရောဂါလွန်နေမှန်း မသိကြဘူး ဖြစ်နေကြတာပါ။

ခံတွင်းကင်ဆာရောဂါကို ကာကွယ်နိုင်ဖို့
ကွမ်းစားတဲ့သူ အမ်ားစုဟာ ကိုယ့်ရဲ့ခံတွင်းကို ပိုပြီး
ဂရုစိုက်သင့်ပါတယ်။ ခံတွင်းထဲမှာ အစူးအရွ ဖြစ်စေနိုင်တဲ့ သွားချွန်တွေ
ရှိနေမယ်ဆိုရင် သွားဆရာ၀န်နဲ့ ပြသသင့်ပါတယ်။ သာမန်လူတစ်ယောက် ဆိုရင်တော့
ဆရာ၀န်နဲ့ ခြောက်လတစ်ကြိမ် ကိုယ့်ရဲ့ခံတွင်း ကျန်းမာရေးကို မှန်မှန်
စစ်ဆေးသင့်ပါတယ်။ အရက်ဆေးလိပ်နဲ့ ကွမ်းစားတာတွေကို ရှောင်နိုင်ရင်တော့
ပိုကောင်းပါတယ်ခင်ဗျာ။ မြန်မာလူငယ်ထုအတွင်းမှာ ခံတွင်းကင်ဆာ ရောဂါအကြောင်း
သိရှိနားလည်ပြီး ကြိုတင်ကာကွယ်နိုင်ကြပါစေလို့ ဆုမွန်ချွေလိုက်ပါတယ်။