ရွမ္းထမင္းသုပ္

3:48 PM Posted In Edit This 0 Comments »
ခုလုိ မုိးတြင္း ခ်မ္းခ်မ္းစီးစီးမွာ ရွမ္းင႐ုတ္သီးစပ္စပ္နဲ႔ ထမင္းသုတ္ စားလုိက္ရရင္ မ်က္ရည္ ေတြ က်ျပီး ေခၽြးပါ ထြက္လာမွာ။

ရွမ္းျပည္စာဆုိ ငါးဖိန္း ငါးဒုကၡတုိ႔၊ ရွမ္းထမင္းခ်ဥ္တုိ႔၊ ရွမ္းေခါက္ဆြဲနဲ႔ ရွမ္းတုိ႔ဟူးတုိ႔ ဗမာေတြ အသိမ်ားတယ္။ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ေရွ႔မွာ ရွမ္း ဆုိတဲ့ နာမည္ေလး ပါတာလဲ ခ်စ္ဖုိ႔ ေကာင္းတယ္ဟုတ္။ ခု မုိးေအးေအးမွာ ေတာင္ေပၚလက္ရာ ငါးထမင္းနယ္ေလး လုပ္စားၾကရ ေအာင္ေနာ။

လုိအပ္မယ့္ အမယ္ေတြကေတာ့.....

-ရွမ္းဆန္၊ မရရင္ ေစးတဲ့ ဆန္ ႏုိ႔ဆီဗူး ၂ လံုး (လူ ေလးေယာက္စာဆုိရင္)

-ေရခ်ိဳငါး ၃၀ သား

-ရွမ္းင႐ုတ္သီး ၅ က်ပ္သား

-ကုိင္းခရမ္းခ်ဥ္သီး အလံုးၾကီးၾကီးလတ္လတ္ ၅ လံုး

-ႏွမ္းဆီေမႊးေမႊး (ဆမ္း႐ံုေလး ဆမ္းဖုိ႔)

-ပဲပုပ္ ဂ်ဴးျမစ္ေၾကာ္

-နံနံပင္

-ၾကက္သြန္ျဖဴ ဥတလံုး ၆ ဥ၊ ခ်င္း ၁ တက္၊ ငန္ျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း၊ နႏြင္းမႈန္႔၊ ဆား တုိ႔ ျဖစ္ပါတယ္။

ရွမ္းျပည္က င႐ုတ္သီး စပ္ရင္ ေျမျပန္႔မွာ နာမည္ၾကီးတဲ့ ေရႊအပ္ င႐ုတ္ လုိက္မီပါ့မလားေနာ္။ ေရႊအပ္လုိပဲ ေသးေသးမွ်င္မွ်င္ ပိန္ပိန္နဲ႔ ေတာင္ေပၚထြက္ ရွမ္းင႐ုတ္သီးေတာင့္ေတြကုိ ေနျပင္းျပင္းမွာ ေသြ႔ေသြ႔ေလး လွမ္းေပးရင္ ေျခာက္သြားတဲ့အခါ ရွမ္းင႐ုတ္သီး ရွဴးရွဲကုိ ရပါျပီ။ ဒီင႐ုတ္သီးေျခာက္ေတြကုိ င႐ုတ္ဆံုထဲမွာ သူ႔ခ်ည္း ညက္ေအာင္ ေထာင္းေပးပါ။ တျခားဟင္းစပ္နဲ႔ ထမင္းျမိန္ခ်င္ရင္ ၾကက္္သြန္ျဖဴေလးစိတ္ကြဲနဲ႔ ဆားေလးနည္းနည္း ထည့္ေထာင္းေပးပါေနာ။ ခု ရွမ္းထမင္းသုတ္အတြက္ကေတာ့ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ ရရင္ လံုေလာက္ပါျပီ။

ရွမ္းဆန္ မဟုတ္ရင္ ရတဲ့ ဆန္ေကာင္းကုိ ဆြမ္းေမႊးရြက္ ထည့္ခ်က္ပါ။ က်က္ရင္ ဆြမ္းေမႊး ရြက္ေၾကာင့္ အနံ႔ေလး တသင္းသင္း ေနတာေပါ့ေနာ။ လက္ဆံု စားမယ့္ သူေတြက လူၾကီးေတြပါရင္ ေရခန္းမခ်က္ဘဲ ငဲွ႕ခ်က္ပါ။ ကစီဓာတ္ေတြ မ်ားလြန္းရင္ လူၾကီးေတြ စားေတာ့ အစာမေၾက ျဖစ္မယ္ဟုတ္။

ထမင္းအုိး တည္ထားတုန္းမွာ ငါးကုိ အေၾကးခြံခြာျပီး ဆားနႏြင္းနယ္ပါ။ ျပီးရင္ အတံုးလုိက္ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငန္ျပာရည္နဲ႔ ျပဳတ္ေပးပါ။ စပါးလင္လဲ ၾကိဳက္ရင္ ထည့္လုိ႔ ရပါတယ္။ ငါးႏူးရင္ အုိးေပၚကခ်၊ အ႐ုိးႏႊင္ေပးပါ။ ကုိင္းခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကုိလဲ အေပၚယံ အခြံ ႏြမ္းလာေအာင္ ျပဳတ္ေပးျပီး အခြံခြာထားပါ။

ထမင္းက်က္ရင္ အုိးေပၚကခ်၊ ေရငဲွ႔ျပီး ဇလံုထဲ အေငြ႔တေထာင္းေထာင္း ထေနတဲ့ ထမင္းေတြ ထည့္ျပီး ပူတူန္းမွာ အ႐ုိးႏႊင္ျပီးသား ငါးအသားနဲ႔ေရာနယ္ေပးပါ။ ထမင္းေစ့ ေပ်ာက္တဲ့အထိ စိတ္ရွည္ရွည္ နယ္ပါ။ ျပီးရင္ အခြံခြာထားတဲ့ ကုိင္းခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကုိ ေရာထည့္ျပီး ငါးရယ္၊ ထမင္းရယ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးရယ္၊ ဆားေလးနည္းနည္းနဲ႔ ႏွမ္းဆီေမႊးေမႊးပါ ထည့္ျပီး ထမင္းသားေတြ ေစးကပ္တြဲလာတဲ့အထိ နယ္ေပးေနာ။

ပဲပုပ္နဲ႔ ဂ်ဴးျမစ္က အသင့္လုပ္ျပီးသားအထုပ္ ၀ယ္လုိ႔ ရပါတယ္။ အိမ္လုပ္ ျဖစ္ခ်င္ရင္လဲ ကုိယ္တုိင္ ေၾကာ္ႏုိင္ပါတယ္။ ေၾကာ္ရင္ ရွမ္းင႐ုတ္သီးေလးေတာ့ မေမ့မေလ်ာ့ ထည့္ေပးေနာ။

အလံုးပ်က္ေနတဲ့ ထမင္းသားေတြ ေစးကပ္လာျပီဆုိရင္ အရြယ္ေတာ္ အဆုပ္အဆုပ္ အလံုးေတြ လံုးျပီး ပန္းကန္ျပားေပၚ တင္ေပးပါ။ တပန္းကန္ကုိ ထမင္းဆုပ္ တလံုးေပါ့ေနာ။ ျပီးရင္ နံနံပင္ေလးပါ ကပ္ေက်းၫွပ္ျပီး အေပၚက တင္ပါ။ ရွမ္းင႐ုတ္သီး ႐ွဴးရွဲလဲ ျဖဴးေပးပါ။ အေတာင့္ၾကိဳက္တဲ့သူကေတာ့ မေထာင္းပဲ အေတာင့္လုိက္ ကုိက္စားပါေနာ။ ပဲပုပ္နဲ႔ ဂ်ဴးျမစ္ေၾကာ္က တြဲဖက္စားဖုိ႔ ဟင္းရံေပါ့။

ရွမ္းျပည္ထြက္ လက္ဖက္ေျခာက္ ေမႊးေမႊးေလးလဲ အဖန္အုိးထဲ ခပ္ျပီး အသင့္ျပင္ထားပါ။ ငါးနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေရာနယ္ထားတဲ့ ထမင္းသုတ္ ေစးေစးေလးကုိ ပဲပုပ္ေၾကာ္နဲ႔ ဆုပ္ဆုပ္ျပီး င႐ုတ္သီးစပ္စပ္နဲ႔ တြဲစားရင္ ေခၽြးေတြထြက္ျပီး ေနမေကာင္းတဲ့လူဆုိ အခုိးေတြပါ ပြင့္သြားပါမယ္။ စပ္လုိ႔ မ်က္ရည္က်လာရင္ အဖန္ရည္ေလးေသာက္ျပီး အစပ္ေျဖေပးပါေနာ။

အဘုိးနဲ႔ အဘြားပါ လက္ဆံု စားၾကမယ္ဆုိရင္ ပဲပုပ္ကုိ လူၾကီးေတြကုိ မေကၽြးမိပါေစနဲ႔ေနာ္။ တခ်ိဳ႕က အိမ္က အဘုိးက ဓညင္းသီး၊ ငါးသေလာက္၊ ပဲပုပ္၊ ဆူးပုပ္ရြက္၊ ငါးပိရည္ ၾကိဳက္သလား မေမးနဲ႔၊ စားလဲ ဘာမွ မျဖစ္ဘူးလုိ႔ ဆုိႏုိင္ပါတယ္။ ေသြးတုိးအခံ မရွိေသးရင္ အခန္႔မသင့္ေသးလုိ႔ ျဖစ္မွာပါေနာ။ အစားမေတာ္ တလုတ္ ဆုိသလုိ ေစတနာထား ေကၽြးမိကာမွ လူၾကီးေတြ အခန္႔မသင့္ ျဖစ္သြားရင္ စိတ္မေကာင္း ျဖစ္ေနရမယ္ေလ။ ေသြးတက္စာေတြကုိ မိဘနဲ႔ အဘုိးအဘြားေတြကုိေတာ့ ျဖစ္ႏုိင္ရင္ မေကၽြးပါနဲ႔ေနာ။

ရွမ္းျပည္အစာ

0 comments: